Fakta om hjernetumorer

Der findes forskellige typer hjernetumorer, som hver især kræver forskellige behandlinger. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Video om hjernetumorer og behandlingsforløb

Kræftlæge Søren Møller fortæller om hjernetumorer og behandlingsforløb | 8:23 min

Spørg vores socialrådgiver om dine rettigheder

Socialrådgiver Bente Toth Mouritzen er tilknyttet HjernetumorForeningen og svarer på spørgsmål om dine rettigheder som patient eller pårørende.

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver

Viden om hjernetumorer

Der findes forskellige typer hjernetumorer, der hver især kræver forskellige behandlinger. Få mere viden om typer af tumorer, symptomer, behandling, undersøgelse, diagnose og årsager på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Få viden om hjernetumorer

Statistik om hjernetumorer

Her kan du se statistik for, hvor mange der får hjernetumorer hvert år, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den.

Se statistik om hjernetumorer

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen.

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Håndbog til hjernetumorpatienter

Patienthåndbogen er til alle, der rammes af en hjernetumor. Den er udarbejdet af eksperter og hjælper dig til at stille relevante spørgsmål og krav til dine behandlere.

Hent håndbogen til patienter

Håndbog til pårørende

Når din nærmeste får diagnosen glioblastom, står du pludselig midt i en helt ny livssituation. Håndbogen er udarbejdet af eksperter og skal hjælpe pårørende til en hjernetumorpatient i den svære situation.

Hent håndbogen til pårørende

Beretninger om livet med en hjernetumor

Sygehistorien og livshistorien hænger sammen. Se hvad patienterne og deres pårørende selv siger om at have en hjernetumor inde på livet.

Læs personlige hjernetumor-historier

Fakta om hjernetumorer

Pakkeforløb for kræft i hjernen

Pakkeforløbet, der er politisk vedtaget, skitserer hvilke forløb/undersøgelser patienter skal gennemgå og fastsætter tidsfrister herfor. Formålet er, at patienter skal opleve et veltilrettelagt forløb uden unødig ventetid.

Se pakkeforløbet for hjernekræft

Behandlingssteder for hjernetumorer

Udredningen foregår på en neurologisk afdeling. Behandlingen foregår på en neurokirurgisk (operation) og onkologisk afdeling (stråler og kemo). Se, hvor man kan blive behandlet i Danmark og find vej til afdelingernes hjemmesider.

Se behandlingsstederne

Vil du snakke med en, der har prøvet det samme?

Kom og vær med i en af vores netværksgrupper. Her snakker vi sammen og støtter hinanden i at håndtere livet med en hjernetumor eller som efterladt.

Find en netværksgruppe i nærheden af dig

Hverdagen med en hjernetumor

For mange ændrer hverdagen sig under og efter behandlingen af en hjernetumor. Få gode råd til at håndtere udtalt træthed, koncentrationsbesvær og kognitive forandringer.

At leve med en hjernetumor

Rehabilitering

Ved opfølgningsbesøgene på sygehuset kan du til hver en tid få lægen til at udarbejde en genoptræningsplan, så du kan få tilbudt genoptræning i din kommune. Det kan f.eks. være almindelig konditionstræning, styrketræning, balancetræning eller koordinationsøvelser. Det kan også være, der er behov for tværfaglig rehabilitering ved forskellige faggrupper som fx ergoterapeut, fysioterapeut, talepædagog og neuropsykolog. Det er kommunen, der i samarbejde med dig, tilrettelægger genoptræningen hos de forskellige faggrupper.

Måske er du også berettiget til vederlagsfri fysioterapi, hvor træningen foregår hos praktiserende fysioterapeut. Det er din praktiserende læge, der henviser dig til dette for ét år ad gangen.

Henvisningsskema til vederlagsfri fysioterapi

Besøg cancer.dk

Læs om hjernetumorer på cancer.dk

Besøg cancer.dk