Jeg sørger over at have mistet min mand, der stadig er her

29-03-2022
Skrevet af Anette Fynbo, pårørende til en hjernetumorpatient.

Ni år efter diagnosen læser jeg en bog af Anjee Gitte Carlsen, som hedder ”At leve og at dø”. Hun er pårørende til en mand med hjernetumor og fortæller om sine oplevelser.

I bogen fortæller Anjee om en samtale med en sygeplejerske. Sygeplejersken siger til hende: “Du skal huske at give dig selv lov til at sørge over den mand, du har mistet, og glæde dig over den mand, du stadig har.” 

Denne ene lille sætning rammer mig voldsomt. Jeg mærker og erkender sandheden i udsagnet. Denne erkendelse har jeg aldrig haft før, eller i hvert fald ikke som en bevidst erkendelse. Troels har forandret sig. Det er så svært at forklare hvordan, og jeg bliver altid stresset, når jeg forsøger. For det er personligt, privat og meget sårbart. 

Jeg er bange for, at folk ikke forstår eller tror på det, jeg siger. Jeg er bange for, at de i stedet slår det hen som noget betydningsløst eller forsøger at finde en anden forklaring på forandringerne. Men jeg er ikke længere i tvivl. Han er ikke den samme, som han var inden, og samtidig er han stadig den samme. 

Der er små bitte forandringer, som vi nok kun er få, der mærker. Jeg har aldrig sørget over tabet af min mand som den, han var, men nu vil sygeplejerskens ord ikke slippe mig. Så nu er jeg ked af det. Det føles mærkeligt at sørge over at have mistet sin mand, når han stadig er her. Det føles utaknemmeligt. 

 Jeg kan sidde og iagttage ham, og bortset fra arret i panden og de ekstra ni år ligner han jo den mand, han var inden. Han lyder også som ham, han kan lide at lave de samme ting, og han opfører sig næsten som inden. Men han er ikke den samme. Sorgen rammer os begge, men vi deler den ikke. Jeg sørger over at have mistet noget af min mand, og han sørger over at have mistet noget af sig selv. Det er to forskellige slags sorg. 

Min mand er ikke den mand, jeg giftede mig med, men han er min mand, og han er her. Endnu. 
 
Læs hele Anettes fortælling i bogen ”Hjernetumorfortællinger”. 

Vil du gerne købe bogen?
Forside Hjernetumorfortællinger

Bogen "Hjernetumorfortællinger - Når livet slår knuder" kan bestilles hos din lokale boghandler eller hos online boghandlere.

Vejledende udsalgspris er 249 kr.

Find bogen online