Jeg er tilbudt et projektjob på 6 måneder, men skal måske opereres i den periode. Hvordan sikrer jeg mig bedst ift. en mulig sygemelding, og har jeg ret til en §56-aftale?

25-11-2021

Spørgsmål:

Hej Bente 

Jeg står i den situation, at jeg har fået tilbudt en projektansættelse på 6 mdr. Det er på fuldtid. Da jeg er nyuddannet, er jeg helt ny på arbejdsmarkedet.

Der er, jf. min kirurg, en rimelig forventning om, at jeg skal opereres og derfor sygemeldes indenfor de kommende 6 mdr. - dog er intet jo sikkert. Men jeg vil gerne være velforberedt på, hvordan jeg bedst sikrer mig til en sygemelding. Min arbejdsgiver ved intet om min sygdom, og jeg tror ikke, at det er gavnligt at fortælle det, før det er nødvendigt. 

Jeg har været ansat i virksomheden som timelønnet vikar i 2,5 måned forud for projektstillingen og har indenfor denne periode arbejdet ca. 300 timer, men med kontrakt uden ret til sygemelding.  

Min kommende stilling findes ikke i forvejen, så jeg ved ikke, hvem jeg skal henvende mig til ift. de rettigheder, jeg skal kræve under udarbejdelsen af kontrakten. Hvornår har jeg ret til en §56-aftale? Jeg har svært ved at forstå det, jeg læser om i lovgivning om sygedagpenge og kan ikke gennemskue, hvor mange måneders ansættelse jeg skal have haft for at opnå retten til det. 

Har du nogle specifikke aspekter, jeg skal være opmærksom på, når jeg underskriver en kontrakt? 

Hvis jeg ikke har ret til en §56-aftale, hvilke økonomiske muligheder har jeg så? 

Svar: 

Kære spørger 

Du har i princippet ret til en §56-aftale fra din første arbejdsdag, men det vil jo kræve, at du fortæller din arbejdsgiver, at du har en sygdom, der forventes at give dig mindst 10 sygedage om året.

I stedet vil jeg anbefale, at du først søger, når du ved om og hvornår, du skal opereres. Aftalen kan søges inden en operation og giver arbejdsgiveren ret til sygedagpengerefusion fra 1. sygedag. 

Om du har en §-56-aftale eller ej, har ingen betydning for din økonomi. Det er alene en aftale mellem kommunen og din arbejdsgiver.  

Held og lykke med det nye job. 

Bedste hilsner
Bente Toth Mouritzen, socialrådgiver

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Bente Toth Mouritzen er tilknyttet HjernetumorForeningen og svarer på spørgsmål om dine rettigheder som patient eller pårørende. 

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen.

Send dit spørgsmål til vores eksperter