Min mands glioblastom er vokset, og vi skal nu selv vælge mellem behandlingerne - Avastin eller Lomustin?

21-04-2021

Spørgsmål:

Min mand har glioblastom. Vel oberstået OP, stråling, temozolamid, stabil sygdom. Derefter progression i okt. 20, påbegyndt Loumotin behandling. Tumor reduceret med 53 pct (!!!).

Scanning i jan. 2021: ingen vækst. Scanning i april 21: vækst i taleområdet.

Nu tilbydes Avastin, eller Loumostin igen.... Der siges fra hosp. At celler kan være blevet resistente... Det var op til os selv, hvilken behandling vi vælger (NU i denne uge!) Avastin eller Loumotsin igen?????

Svar:

Kære spørger,

Hvis I oplever, at hospitalet ikke er kommet med en anbefaling, så er det en svær situation, I er blevet stillet i. Jeg kan dog desværre ikke bidrage med noget ud fra de relativt sparsomme informationer og kan kun svare i generelle vendinger. Når vi skal rådgive vores patienter og anbefale behandling mod tilbagefald af glioblastom, så skeler vi til en lang række ting: hvor godt tidligere behandling har virket, om tumor er såkaldt MGMT metyleret, hvilken tilstand patienten er i (mange eller få symptomer), hvor godt patienten kan tåle kemoterapi, og hvilke ønsker og prioriteter patienten har. Nogle patienter udtrykker ønske om aggressiv behandling for ’enhver pris’, og andre prioriterer en behandling med få bivirkninger og god livskvalitet undervejs. Så der kan ikke gives et entydigt svar, som gælder for alle. 

Vi arbejder i disse år meget på hospitalerne med at inddrage patienter og deres pårørende i beslutningerne. Men af og til kan vi komme til at lægge for meget ansvar over på skuldrene af vores patienter, som måske egentlig blot vil have at vide, hvad den bedste fremgangsmåde er. Min personlige holdning er, at enhver læge – når man har talt om fordele og ulemper og har hørt patientens ønsker – til enhver tid må være klar til at træffe en beslutning om behandling, hvis det er åbenlyst, at patienten ikke selv magter det. Det synes jeg godt, at I kan sige til jeres behandlende læge, at I vil have, hvis I føler jer ude af stand til at komme videre selv. 

Jeg ønsker jer alt det bedste. 

Mvh
Søren
Kræftlæge

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer

 
Tilmelding nyhedsbrev

HjernetumorForeningens nyhedsbrev udsendes 4 - 6 gange om året. Vi skriver om livet med en hjernetumor, beretter om ny forskning og nye behandlingstiltag samt informerer om foreningens kurser, netværksgrupper og øvrige aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig