Min svigermor er til udredning for noget i hjernen. Hvad kan min kæreste gøre, og hvordan støtter jeg ham bedst?

31-05-2021

Spørgsmål:

Hej, 

Jeg skriver på vegne af min kæreste og jeg. 

Min svigermor har fået besked om, at hun har noget i hjernen, som ikke skal være der. Min kæreste har intet andet familie. Intet. Han er 29 år og føler et ubæreligt stort ansvar nu. Et ansvar jeg vil gøre, hvad jeg kan for at hjælpe til med, med alt hvad jeg ejer og har. 

Den ting der er i min svigermors hjerne, ved vi endnu ikke, hvad er. Vi håber på det bedste, frygter det værste. Uanset, så er min svigermor ramt på hendes kognition, som ellers aldrig har fejlet det mindste. Det er en stor sorg, og jeg vil bare så gerne hjælpe min kæreste igennem dette.

Min kæreste står med spørgsmål som: hvad gør jeg nu? Hvad med hendes arbejde og sygemelding? A-kasse? Kommunal hjælp? Aflastning? Skal han være værge? Hvordan gør man det?

Og hvordan får man livet til at fungere med en syg mor, hvor rollerne nu er byttet rundt, og min kæreste skal sørge for økonomi og hverdag hos hans mor, der bor 50 km væk - samtidig med at han selv er ung og har et liv, som skal plejes og passes med fuldtidsjob, kæreste og venner, hvis han skal komme helskindet igennem. Og kan min kæreste overhovedet agere værge? 

Vi er meget krisepræget lige nu begge to. Jeg overvejer at sige mit job op, kun for at være der for min kæreste og kunne tage over for noget af byrden. Men det holder jo heller ikke. 

Ja. Mange spørgsmål, som jeg ikke ved, om du kan gennemskue og besvare.. 

Venlig hilsen

Svar: 

Kære spørger 

Du skriver ikke, hvor gammel din svigermor er, eller hvordan hendes netværk er. Jeg er med på, at hun nok ikke har meget familie, men måske har hun nogle veninder eller kolleger, der kan hjælpe hende, da de må formodes at være tættere på rent fysisk. 

Når det er sagt, vil jeg forsøge at besvare nogle af dine praktiske spørgsmål. Mht. sygemelding er det hendes arbejdsgiver, der står for det. Arbejdsgiveren skal betale de første 4 uger af hver sygeperiode, herefter indberettes der til kommunen, som står for opfølgning. Hvis din svigermor er offentligt ansat eller ansat på funktionærlignende vilkår, får hun løn under sygdom, ellers overgår hun til sygedagpenge. A-kassen er kun i spil, hvis der er tale om ledighed. 

Så længe din svigermor ikke har en diagnose, eller I ved, om der kan/skal iværksættes behandling, er det vanskeligt at vide, hvad der er behov for af hjælp fra kommunen. Hvis hun ikke kan være alene, kan hun måske få hjælp fra hjemmeplejen. I så fald skal I kontakte en visitator, som også kan vurdere, om der eventuelt er behov for aflastning uden for hjemmet i en periode. 

Mht. værgemål kan jeg sige generelt, at der skal en del til, inden der udpeges en værge. Som du beskriver situationen lige nu, vil der formentlig ikke kunne udpeges en værge, da din svigermor ikke er færdigudredt, og man dermed ikke ved, om der er behov for en værge. Du kan gå ind på Familieretshuset hjemmeside og læse mere om reglerne. Måske kan din svigermor i stedet udstede en fuldmagt til sin søn, så han kan klare nogle af de økonomiske ting for hende. Her kan I få råd og vejledning i banken, som også kan vurdere, hvilken form for fuldmagt, der eventuelt skal laves. 

Jeg håber for alle, at den videre udredning viser, at din svigermor kan behandles. Jeg vil under alle omstændigheder anbefale jer at kontakte Kræftens Bekæmpelse (Kræftlinjen, tlf. 80 30 10 30) og bede om at tale med en psykolog. Hvis Kræftens Bekæmpelse ikke har en kræftrådgivning i nærheden af jer, kan din kæreste bede egen læge om en henvisning til psykolog. Der gives tilskud fra sygesikringen og også fra Sygeforsikringen Danmark, hvis han er medlem der.  

Bedste hilsner
Bente Toth Mouritzen, socialrådgiver

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Bente Toth Mouritzen er tilknyttet HjernetumorForeningen og svarer på spørgsmål om dine rettigheder som patient eller pårørende. 

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen.

Send dit spørgsmål til vores eksperter

 
Tilmelding nyhedsbrev

HjernetumorForeningens nyhedsbrev udsendes 4 - 6 gange om året. Vi skriver om livet med en hjernetumor, beretter om ny forskning og nye behandlingstiltag samt informerer om foreningens kurser, netværksgrupper og øvrige aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig