Ny viden om hemmeligheden bag sejlivede hjernekræftceller

08-10-2020
Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse udpeger et protein, der ser ud til at være centralt for hjernekræft af typen glioblastom. Proteinet spiller en særlig rolle i de stamceller, som ofte er modstandsdygtige over for strålebehandling. Forskerne håber derfor at opdagelsen kan være med til at forbedre strålebehandling af sygdommen.

Forskning fra Kræftens Bekæmpelse giver viden om de stamceller, der har betydning for hjernekræft af typen glioblastom. Modelfoto fra Colourbox

Forsker Diana Aguilar Morante

Diana Aguilar Morante fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning håber, at de nye resultater kan være gavnlige for fremtidige behandlinger. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Hjernekræft af typen glioblastom er en livstruende sygdom, som heldigvis er sjælden. Mange patienter bliver behandlet med strålebehandling, men desværre sker det ofte, at sygdommen vender tilbage, efter at behandlingen har virket i nogen tid. 

Derfor arbejder forskere hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning på at finde ud af, hvorfor glioblastomcellerne kan undslippe behandlingen. Og nu viser ny forskning, at en vigtig del af det svar, skal findes i proteinet SPT6. 

SPT6 viser sig at spille en rolle for glioblastom-stamceller – en type af celler, der kan give ophav til nye kræftceller. SPT6 gør det muligt for glioblastom-stamceller at overleve strålebehandlingen, og dermed kan de senere danne nye glioblastom-kræftceller. 

Det er blandt andre forskere fra Kræftens Bekæmpelses forskningsgruppe 'Hjernetumorbiologi', der står bag de nye resultater, og her har blandt andre post doc Diana Aguilar Morante stået bag forskningen: 

– Jo mere viden vi har om, hvordan glioblastomceller fungerer, jo bedre muligheder har vi for gradvist at forbedre tilbuddene til patienterne. De nye resultater giver os viden, som peger på STP6 som et muligt mål i fremtidige behandlinger, siger hun. 

Ny forskning: Kendt virus kan spille en rolle for hjernekræft

Muligt svagt punkt hos kræftstamceller
Vores DNA bliver hver dag udsat for påvirkninger, der risikerer at give alvorlige skader. DNA-skader opstår eksempelvis, når cellen deler sig eller på grund af skader udefra, såsom uv-bestråling fra solen eller kemikalier fra cigaretrøg.

For kroppen er det livsvigtigt, at skaderne bliver repareret, fordi de kan føre til, at celler udvikler sig til kræftceller, eller, hvis skaderne er særligt omfattende, at cellen dør. Derfor har celler et omfattende reparationssystem, der skal opdage og reparere skaderne. Systemet reparerer også skader på kræftcellernes DNA, både skader der opstår spontant, og dem, der opstår som følge af behandlinger så som strålebehandling, der virker ved at skade cellernes DNA. 

Mange patienter med glioblastom oplever desværre, at sygdommen vender tilbage efter en periode. Det mener man især skyldes glioblastom-stamceller, som overlever behandlingen og kan danne nye, modstandsdygtige kræftceller.

Glioblastom-stamceller (GSC) kan forny sig selv, og desuden danne nye kræftceller (DGC) gennem en proces kaldet differentiering. På den måde kan de medvirke til at kræften vender tilbage. Illustration: Diana Aguilar Morante

Derfor er det særlig interessant, at den nye forskning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at SPT6 er vigtig for netop glioblastom-stamcellerne. Her hjælper den med at reparere DNA’et og dermed holde stamcellerne i live på trods af behandlingen. 

Resultaterne viser, at mængden af SPT6 er forhøjet i glioblastom-stamcellerne, og forsøg i laboratoriet viste, at hvis man mindsker mængden af SPT6 i glioblastom-stamcellerne, dør kræftcellerne. Der findes endnu ingen behandlinger, som effektivt og sikkert kan give samme effekt i mennesker, men den nye viden om SPT6 i stamcellerne er opløftende, mener Diana Aguilar Morante: 

– Denne nye viden er rigtig vigtig, fordi det betyder at SPT6 kan være et svagt punkt hos stamcellerne. Hvis en kommende behandling kan fjerne SPT6 i glioblastom-stamcellerne er der en teoretisk mulighed for at de atter vil blive sårbare over for behandlinger, siger Diana Aguilar Morante.

Tema om hjernekræft: Nye forskningsresultater giver små skridt frem mod nye behandlinger

Ny forskning: Ny viden om hjernekræftceller og strålebehandling giver håb om nye veje for behandling

Om strålebehandling

Hjernetumorer – symptomer, behandling, undersøgelser, diagnose og årsager

Resultaterne er offentliggjort her: Obara E. et al.: SPT6-driven error-free DNA repair safeguards genomic stability of glioblastoma cancer stem-like cells. Nature Communications volume 11, Article number: 4709 (2020) 

Forskning i verdensklasse

Serien af nye forskningsresultater inden for hjernekræft stammer fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. I forskningscenteret, der ligger på Østerbro i København, arbejder omkring 250 forskere fra 26 lande.

Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning huser 25 forskningsenheder og grupper, blandt andet gruppen "Hjernetumorbiologi". Her arbejde forskerne  på at skabe mere viden om hjernetumorer af typen glioblastom. Formålet er at udpege mål for nye behandlinger og kunne tilbyde de nye behandlinger i forsøg til patienterne. Til det formål har forskerne blandt andet oprettet en enestående samling af væv fra patienter med hjernekræft. Vævet i denne biobank skal hjælpe forskerne med at blive klogere på sygdommen og hvordan man behandler den.

På denne side kan du læse mere om forskningsgruppen

Få vores nyhedsbrev

HjernetumorForeningens nyhedsbrev udsendes 4 - 6 gange om året. Vi skriver om livet med en hjernetumor, beretter om ny forskning og nye behandlingstiltag samt informerer om foreningens kurser, netværksgrupper og øvrige aktiviteter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 
Tilmelding nyhedsbrev

HjernetumorForeningens nyhedsbrev udsendes 4 - 6 gange om året. Vi skriver om livet med en hjernetumor, beretter om ny forskning og nye behandlingstiltag samt informerer om foreningens kurser, netværksgrupper og øvrige aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig