Ved man, hvorfor patienter med lavgradstumorer, som er fjernet kirurgisk, nogen gange får vækst efter 2 år - andre gange efter 10 år?

16-07-2021

Spørgsmål:

Er der nogen fornuftig og logisk forklaring på, hvorfor nogle ved total fjernelse af lavgradstumor får vækst efter 2 år, og andre kan gå 10 år?

Har man en formodning om, hvad årsagen kan være, især når man har de samme mutationer fx IDH 1p/19q?

Svar:

Indenfor det seneste årti er vores viden på det molekylær-genetiske plan for hjernetumorer blevet kraftigt forøget. Du nævner selv IDH og 1p/19q. Tilstedeværelsen heraf er favorabelt i prognostisk sammenhæng.

Du spørger til, hvorfor lavgradstumorer, der er fjernet kirurgisk og har samme IDH og 1p/19q profil, kan opføre sig forskelligt i forhold til tilbagefald.

Dette er fordi IDH og 1p/19q kun er en lille del af det samlede billede. Dette er et forskningsfelt med stor årvågenhed og benævnes prognostiske biomarkører. Når sådanne prognostiske biomarkører er vist at være tilpas retvisende, indføres de normalt som led i standard-udredning. Der vil dermed uden tvivl komme flere til ad åre.

Bo Halle, neurokirurg

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer

 
Tilmelding nyhedsbrev

HjernetumorForeningens nyhedsbrev udsendes 4 - 6 gange om året. Vi skriver om livet med en hjernetumor, beretter om ny forskning og nye behandlingstiltag samt informerer om foreningens kurser, netværksgrupper og øvrige aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig