Hvad er den forventede levetid for en mand på 54 år med et glioblastom grad 4?

16-12-2019

Svar:

Den forventede levetid for patienter med nydiagnosticeret glioblastom er ret variabel og afhængig af en række såkaldte prognostiske faktorer. Det drejer sig specielt om alder, graden af operation (dvs. om sygdommen kunne opereres eller kun diagnosticeres med nålebiopsi), om der er tale om en eller flere knuder på scanningen og om hvor svækket man er af sygdommen (den såkaldte ’performance status’). Endvidere ved man, at forandringer i det såkaldte MGMT gen også har betydning for såvel prognosen som for sandsynligheden for at have gavn af kemoterapi. Den gennemsnitlige alder er ca 55-60 år når diagnosen stilles. 

En yngre patient, som har fået foretaget en operation hvor al synlig tumor er fjernet og som ikke er betydeligt svækket af sygdommen har således en prognose, der er langt bedre end en 80-årlig, som er sengeliggende som følge af sygdommen. 

Så der er altså en række andre karakteristika end alderen, der tilsiger noget om den forventelige prognose. Men selv hvis man grupperer patienter med lignende karakteristika, er der er variation, som de prognostiske faktorer ikke kan forudsige. Man skal derfor være meget varsom med at tage statistikkerne for bogstaveligt og i øvrigt altid rådføre sig med sin behandlende onkolog. Men i den videnskabelige undersøgelse, som har defineret vores standardbehandling for glioblastom for patienter i god almen tilstand op til 70 år (dvs. strålebehandling og kemoterapi), var den gennemsnitlige overlevelse ca 15 måneder.

Med venlig hilsen

Søren Møller, kræftlæge

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer