Jeg er opereret og har fået protonstråling, men tumoren vokser nu igen. Er det muligt at få protonstråler igen?

26-02-2021

Spørgsmål:

Hei.

Jeg har et hypofyseadenom og har været opereret to gange via næsen (14 og 17) og strålet 30 gange med Proton i Sverige (17).

Nu vokser hjernesvulsten desværre igen. Men kun på et lille område. Resten af tumoren er blevet mindre af strålingen, noget som ifølge lægen ikke skulle kunne ske. Jeg fik også at vide af lægen, at jeg i løbet af to år efter strålingen ville få et hypofysesvikt, det har jeg ikke fået.

Ønsker så inderligt proton stråling igen. Er det muligt at stråle igen? 

Svar:

Kære spørger,

Med al strålebehandling er strategien den, at man går helt til grænsen af, hvor stor stråledosis det raske væv kan tåle. Det er selvfølgelig for at opnå bedst mulig chance for, at tumoren holder op med at vokse. Men de små skader, som strålebehandlingen afsætter i det raske væv, ’husker’ cellerne hele resten af livet – selv flere årtier efter. Der er derfor sjældent mulighed for at gentage strålebehandlingen, for risikoen for meget alvorlige bivirkninger er oftest for stor.

Hypofysetumorer ligger lige op ad synsbanerne, øjets bevægenerver, hjernestammen og raskt hjernevæv. Ved skader i disse områder kan man risikere nedsat syn (blindhed), nedsat førlighed i kroppen og svækkelse af kognitiv funktion (hukommelse, koncentrationsevne mm). Dette gælder både for protonstråling og for gammastråling (som er typen, man anvender i hele Danmark fraset Dansk Center for Protonterapi i Aarhus). 

Påvirkning af hypofysens funktion (som en slags orkesterleder for en håndfuld af kroppens hormoner) sker ofte inden for 5 år efter strålebehandling, men der kan også gå 10 år eller mere. Af samme grund går man til livslang kontrol hos endokrinologer (stofskiftelægerne), når man har modtaget stor stråledosis til hypofysen. Selvom hypofysens hormoner er livsvigtige, kan de alle erstattes med medicin, så nogle gange må man acceptere risiko for skader på hypofysen, når man giver strålebehandling.

Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du drøfte med dine behandlende læger, hvilke muligheder der kan være for dig.

Mvh
Søren
Kræftlæge

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer