Min far får medicin mod epilepsi, trods han aldrig har haft et anfald. Han er meget dårlig - kan det være tabletterne?

08-12-2020

Spørgsmål:

Min far har ved en MR-scanning fået påvist en hjernetumor. Han har aldrig fejlet noget før og har aldrig haft et epileptisk anfald, men blev af lægerne på sygehuset igangsat med Medrol 100mg og Levetiracetam 40 mg 1 tablet morgen og aften. Han er en ældre mand og er i løbet af kort tid blevet meget, meget dårlig. Sover hele tiden og giver små ryk i musklerne hele tiden. Ingen tale, eller næsten ikke hørlig tale.

Skal han fortsætte med den behandling? Kan det være på grund af de tabletter?

Svar:

Med forbehold for, at jeg ikke kender din far, vil jeg prøve at svare på dine spørgsmål. Jeg kan forstå på det oplyste, at din far er over 95 år gammel og har fået påvist en hjernetumor på en scanning.  

’Medrol’ er binyrebarkhormon, som man indgiver i blodåren med det formål at få hævelsen i hjernen, som tumoren skaber, til at lægge sig. Det er ofte den første og vigtigste understøttende og symptomlindrende behandling, når en hjernetumor er konstateret. Det virker IKKE sløvende, nærmere tværtimod. Nogle patienter kan blive urolige, små-maniske og søvnløse af prednisolon.

’Levetiracetam’ er medicin til at forebygge epileptiske kramper. Man anvender det kun til patienter, der har epilepsi, eller hvor der er bestyrket mistanke herom. Derfor tror jeg, at hans læger mistænker, at han har en eller anden form for epilepsi. Husk, at epilepsi kan vise sig på mange måder. Dels selvfølgelige som det klassiske ’grand-mal’ anfald, hvor man er bevidstløs og har trækninger i arme og ben, men der findes også epilepsi-former, hvor man ikke er bevidstløs, og hvor det ikke er bevægeapparatet, som er i kramper, men andre funktioner som f.eks. talen eller lugtesansen. Det kan du spørge de behandlende læger om. Epilepsimedicin kan godt være forbundet med bivirkninger, men man anvender det altid i forsigtig (reduceret) dosis til ældre, og tilstanden, som du beskriver, kan desværre også sagtens være et symptom på hans sygdom. 

Når meget ældre patienter (>80 år) får en hjernetumor, har de desværre en svært dårlig prognose - meget dårligere end unge og midaldrende. Ofte vil risikoen for bivirkninger og komplikationer ved behandlingerne (operation, stråler, kemoterapi) i denne aldersgruppe være så stor, at lægerne ikke vil tilråde, at det udredes yderligere. Det kan gå meget hurtigt ned ad bakke i løbet af dage og uger. I sådanne tilfælde kan man alene give understøttende og lindrende behandling. Jeg vil anbefale, at du snart får åbenhjertig samtale med lægerne om, hvor han står i sit sygdomsforløb.  

Mvh
Søren
Kræftlæge

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer