Operation har gjort ham halvsidigt lammet. Hvad er hans muligheder fremadrettet, og hvad kan vi gøre som pårørende?

07-09-2020

Spørgsmål:

Diagnoseret med en hjernetumor sidst i 2018. Han har fungeret fint i godt 2 år, men har her henover sommeren ændret voldsomt adfærd - vred, aggresiv, ubetænksom mm. Denne ændring første til en operation her i august.

Han er ved operationen blevet halvsidet lammet og mistet fornemmelsen af synet på venstre øje. Han er venstre håndet, hvilket gør det endnu sværere. Vi kender endnu ikke svarene fra de prøver, der er blevet taget ved operationen. Han har kone og to børn, en på 2 og en på 9 år. Pt. ligger han på et hospital til genoptræning, men udsigterne er ikke gode, og lægerne giver en meget dyster udsigt. Hele hans liv er på meget kort tid blevet vendt på hovedet.

Hvad er hans muligheder og rettigheder fremadrettet? Kan han komme hjem, og hvor meget hjælp ville han og hans familie kunne tilbydes i hjemmet? Er han berettiget til et enmandsprojekt? Kan han risikere at blive placeret på et plejehjem med ældre mennesker? Hvad kan vi som pårørende gøre?

Svar: 

Kære spørger 

Det er en trist situation, du beskriver, men som jeg forstår dig, er din pårørende pt. i gode hænder i forhold til genoptræning. 

Ud fra beskrivelsen er det vanskeligt for mig at svare på, hvad der vil ske fremadrettet, men da der er tale en meget ung mand, er det min erfaring, at kommunen vil gøre meget for at hjælpe ham med en eventuel tilbagevenden til arbejdsmarkedet, hvis det på nogen måde er muligt. Såfremt de dystre udsigter, som lægerne beskriver, holder stik, skal kommunen i stedet vurdere, om han er berettiget til førtidspension. I skal i den forbindelse være opmærksomme på, om han har ret til en supplerende førtidspension fra sin pensionskasse. Søg eventuelt hjælp hos hans fagforening, hvis han er medlem af sådan en. 

Hvis din pårørendes genoptræning går så godt, at han kan komme hjem og bo, skal kommunen stille eventuelle hjælpemidler til rådighed. Dette kan være en kørestol, en speciel seng, badebænk, eventuel indretning af hjemmet og lign. Der kan også tilbydes hjælp fra hjemmeplejen til personlig hygiejne, ligesom der kan ydes genoptræning, så den syge kan vedligeholde sit funktionsniveau. Jeg er usikker på, hvad du mener med “enmandsprojekt”.  

Såfremt det ikke er muligt at komme hjem at bo, er det vigtigt, at I gør opmærksom på, at den ramte stadig har et liv, der skal leves, og at han derfor skal bo sammen med andre med lignende udfordringer. Når det er sagt, skal I naturligvis også være opmærksomme på, at der kan være praktiske udfordringer i forhold til afstande, da der er begrænsede antal pladser til yngre mennesker med erhvervet hjerneskade. 

Som pårørende har I en vigtig opgave i at tale for den syge, da en erhvervet hjerneskade som oftest gør det meget svært selv at navigere i situationen. Jeg håber, din pårørende får en intensiv genoptræning, så han kan få et godt liv igen. 

Bedste hilsner
Bente Toth Mouritzen, socialrådgiver

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Bente Toth Mouritzen er tilknyttet HjernetumorForeningen og svarer på spørgsmål om dine rettigheder som patient eller pårørende. 

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen.

Send dit spørgsmål til vores eksperter