Pia Overgaard fra Roskilde blev ramt af en hjernetumor, da hun var 55 år. Nu er hun medforfatter til ny bog.

24-05-2022
Pia Overgaard er medforfatter til bogen ”Hjernetumorfortællinger”, der udkom 29. marts og er blevet til i et unikt skriveprojekt med 23 personlige fortællinger om menneskers møde med en hjernetumor.

Pia Overgaard er gift og har to voksne døtre. Hendes liv tog en drastisk drejning, da hun i 2016 blev opereret for en hjernetumor, som viste sig at være en metastase efter en nyopdaget nyrekræft. 

”Jeg havde et liv, der lignede de fleste andres. Jeg havde en skøn familie og dejlige venner og så havde jeg mit drømmejob, som jeg nu havde tid til at arbejde meget med, da børnene var flyttet hjemmefra. Jeg var assistent for en direktør, som jeg hjalp til at få hans hverdag og opgaver til at hænge sammen. Herudover lavede jeg store arrangementer for kunder og kolleger, bl.a. fester for flere hundrede deltagere. Jeg var faktisk superdygtig, når jeg selv skal sige det,” siger Pia Overgaard.  

I foråret 2015 fik Pia mindre og mindre energi og orkede ikke andet end at passe sit job. Hun gik tit i seng efter aftensmaden og sov til næste morgen. Pia gik til lægen med en forventning om, at det var lavt stofskifte. Lægen tog en masse blodprøver, men der var intet i vejen med Pias stofskifte. 

”Da jeg nægtede, at det kunne være stress, mente min læge, at det var overgangsalderen, og at jeg bare skulle igennem det. Jeg blev så ked af det, at jeg græd overfor min chef, der spurgte til lægebesøget. Men herefter arbejdede jeg så blot videre,” fortæller Pia Overgaard. 

Tumor på størrelse med tennisbold 
Året efter brækkede Pia sin ankel, da hun var på skiferie med familien. 

”Herefter blev jeg meget mærkelig og min mand fik mig til lægen, der sendte mig til MR-scanning. Her viste det sig, at jeg havde en tennisbold-stor tumor i min hjerne,” siger Pia Overgaard. 

Pia Overgaard blev opereret i hjernen og efterfølgende i nyren, da det var der, den primære kræftform sad.  

Herefter begyndte arbejdet med at vende tilbage til en normal hverdag, hvor hun som nyrekræftpatient i første omgang blev overset i forhold til genoptræning af hjernen.   

”Det har været en virkelig lang proces, fyldt med både op- og nedture og flere operationer. Jeg fik fjernet en del af min nyre og senere også en binyre, plus i alt tre operationer i hjernen, samme sted heldigvis. Hver operation i hjernen har givet mig sine udfordringer, og det har taget lang tid at erkende, at det jeg var rigtig god til før, det kan jeg slet ikke længere,” siger Pia Overgaard, der tre et halvt år efter diagnosen, bad om at blive opsagt fra sit job, kort efter sit 40-års jubilæum. 

Håber bogen kan hjælpe andre 
Pia Overgaard har i løbet af det sidste år været med i et skriveprojekt hos HjernetumorForeningen, hvor hun sammen med 22 andre, har skrevet et indlæg i bogen ”Hjernetumorfortællinger”. 

”Det har været en virkelig god proces for mig at være i. Det har givet mig utroligt meget at arbejde med mit sygdomsforløb på den her måde og at snakke med de andre i projektet og høre og læse deres historier. Samtidig har det været meget grænseoverskridende at skrive og udgive så personlig en historie, men jeg synes, den er vigtig for sagen,” siger Pia Overgaard. 
 
Pia Overgaard håber, at bogen både kan være en hjælp til patienter, pårørende, sundhedspersonale og til andre interesserede. 

”Jeg håber, min og de andres historier kan være med til at få andre, der er ramt af en hjernetumor, til at indse, at man sagtens kan skabe sig et godt liv, selvom man ikke har de samme kompetencer som før, og når man som jeg skal scannes hvert kvartal for eventuelle tilbagefald. Jeg håber, at flere vil finde håbet og tilliden til, at det hele nok skal gå, og til at føle sig mindre alene, som jeg gjorde dengang,” siger Pia Overgaard og tilføjer:

”Måske kan bogen være med til at starte samtaler, både hos folk privat og hos sundhedspersonale. Jeg kunne i den grad godt have brugt bogen, da jeg blev syg for seks år siden.” 

Bogen skaber et sprog 
At blive ramt af en tumor i hjernen er voldsomt og har i langt de fleste tilfælde også voldsomme omkostninger i livet, både for den person, der bliver ramt, og for personens pårørende. 

For nogle er en hjernetumor dødelig, for andre er den ikke dødelig, men forårsager til gengæld store senfølger enten fysisk eller psykisk. 

Både som patient og pårørende kan det være svært at forklare venner, familie og kolleger, hvordan man har det, og omvendt kan det også være svært for andre at forstå og vide, hvad der er på spil – ofte er senfølgerne ikke synlige, men voldsomt invaliderende og viser sig allertydeligst, når man netop er kommet til den fase i sygdomsforløbet, hvor man ser rask ud og ligner ”sig selv” igen. 

Bogen ’Hjernetumorfortællinger’ giver et unikt indblik i, hvad der er på spil både for patienter og pårørende og er samtidig med til at give os alle sammen et fælles sprog, som gør det nemmere at tale om. 

Handler ikke kun om hjernetumor 
”Hjernetumorfortællinger” er, ud over at være interessant for mennesker, der møder hjernetumorer personligt eller fagligt, også en gribende samling af historier om, hvordan vi mennesker agerer, når livet slår knuder,” fortæller Vibeke Vollmer, der er projektleder for bogen, og som også selv har en fortælling med i bogen. 

”Det er 23 ærlige og sårbare beretninger om, hvordan det føles at miste en del af sig selv, og om at miste eller leve videre med ens nærmeste, der lever med en større eller mindre hjerneskade. Bogen er derfor også relevant for andre, der er ramt af eller er tæt på livstruende sygdom,” siger Vibeke Vollmer. 

Input fra fagpersoner 
Udover de 23 personlige fortællinger indeholder bogen også indlæg fra fire fagpersoner, der udtaler sig om hjernetumorer, det psykologiske aspekt og om at dele fortællinger. Der er tale om kræftlæge Søren Møller, neurokirurg Bo Halle, neuropsykolog Christina Malling Engelmann og formand for HjernetumorForeningen Karen Risgaard.  

Bogen har også en ordforklaringsliste og skriveøvelser til læsere, der gerne vil skrive deres egen historie. 
 
Pressekontakt
Der er mulighed for at interviewe Pia Overgaard og Vibeke Vollmer.  
For at arrangere et interview, formidle kontakt eller få uddybende oplysninger, så kontakt forfatter og projektleder Vibeke Vollmer på 53 38 15 60 eller på vibeke@hjernetumorforeningen.dk 
 

Vil du gerne købe bogen?
Hjernetumorfortællinger

Bogen "Hjernetumorfortællinger - Når livet slår knuder" kan bestilles hos din lokale boghandler eller hos online boghandlere.

Vejledende udsalgspris er 249 kr.

Find bogen online

Få vores nyhedsbrev

HjernetumorForeningens nyhedsbrev udsendes 4 - 6 gange om året. Vi skriver om livet med en hjernetumor, beretter om ny forskning og nye behandlingstiltag samt informerer om foreningens kurser, netværksgrupper og øvrige aktiviteter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev