Martin Larsen er 57 år gammel, da han en dag i oktober 2023 efter arbejde er svimmel og omtåget. Hans kone tror, at han har en hjerneblødning, og ringer 112, da han pludselig også får stærke kramper i mellemgulvet. En scanning viser et voldsomt galdestensanfald og ikke en hjerneblødning, men derimod mistanke om glioblastom, en højgrads hjernetumor.
Allerede ni dage senere bliver Martin opereret for sin hjernetumor, og han er efterfølgende i både stråle- og kemoterapi. Vi følger Martin frem til marts 2024, hvor en scanning viser, at tumoren er vokset, og han begynder på ny kemoterapi for at holde den voksende tumor i skak, mens han venter på opstart af en kur med genterapi.
Martins fortælling rummer beskrivelser af sygehusbesøg, lægesamtaler og tristhed, men den er så meget mere end bare det. Martin holder af livet og de positive vinkler på det, og dem insisterer han hårdnakket på at holde fast i igennem hele forløbet. Omsorgsfuldt støttet af sin hustru, deres fire sønner samt gode venner, kolleger og naboer.
Diagnosen var et chok for både Martin Larsen og hans familie:
“Dagen før var jeg sund og rask, og lige pludselig ud af det blå, dagen efter d. 10. oktober 2023 om eftermiddagen kl. 16.15, blev jeg ramt af sygdom. Jeg er blevet diagnosticeret med en uhelbredelig hjernetumor.
Det var rigtig svært at forholde sig til både for mig og min familie. Mine tanker var alle vegne, og jeg havde det rigtig svært med min nye situation. Jeg begyndte derfor at skrive mine tanker ned, som sidenhen er blevet til denne bog.
Bogen beskriver mine tanker. min sygdom, min familie og hvilke redskaber jeg har brugt for at komme igennem denne svære tid.”
Martin beskriver ærligt og hudløst sine bekymringer og følelser undervejs, kampen mod bivirkninger af stråling og kemoterapi og ikke mindst den altovervældende hjernetræthed. Han gør det med det klare formål at hjælpe andre med samme diagnose eller i en tilsvarende situation, idet hans vigtigste ærinde med bogen er at vise, hvordan man ved at vælge en positiv tankegang kan skabe og styrke en stabil mental tilstand, der kan gøre det nemmere tackle tilværelsens udfordringer, selv i meget svære livskriser.
Det er tydeligt, at Martin og hans kone har arbejdet bevidst med denne tilgang til livet igennem mange år, hvor de har fundet stor inspiration i bogen “The Secret” af Rhonda Byrne. Han citerer flittigt fra bogen, men viser også sin læser, hvordan han omsætter bogens tanker i sit eget liv. I dagene op til operationen fokuserer han f.eks. sine tanker på positive omstændigheder, og minder sig selv om, at “jeg har været heldig, at tumorer sidder et godt sted, hvor de kan fjerne den uden at ødelægge for meget”, og at det er “heldigt, at den kirurg, som skal udføre operationen, er den bedste på hele området på Rigshospitalet”. Det hjælper Martin til at få styr på sin bekymring og samle energi til gå gennem operationen og alt det, der følger med.
Igennem tilbageblik på barne- og ungdomsårene lærer vi Martin og hans familie at kende. Ikke som patient og pårørende, men som de mennesker, de frem for alt er. Martin har sammen med sin hustru skabt en kærlig familie, hvor man taler om tingene og hjælper hinanden til at se muligheder fremfor forhindringer. De små dagbogsnotater, fortællinger og tilbageblik bæres af en stor taknemmelighed overfor de mennesker, der har støttet og hjulpet undervejs - både gennem livet og nu, hvor det gælder livet.
Martin Larsen har skrevet en bog, der gør indtryk. Både fordi han er så åben om sin egen situation og sine tanker undervejs, men også fordi man som læser aldrig lades i tvivl om, at han har et højere formål med at dele sin historie, når han slutter med ordene: “Det er nu, I skal slippe alle de positive kræfter løs, og lade dem kæmpe side om side med jer. Lad jer ikke forstyrre af negative tanker. Dem kan I alligevel ikke bruge til noget.”
Martin har selv udgivet bogen, der for kr. 199 kan købes via dette link: Dagen før (dagenfoer.dk). På dagenfoer.dk kan du også læse Martins dagbogsblog, der fortsætter, hvor bogen slipper.