Er min mand berettiget til førtidspension og vil en udbetaling for tab af erhvervsevne blive modregnet?

10-01-2024

Spørgsmål:

Min mand har fået konstateret glioblastom og er blevet opereret. Han skal nu i gang med kemo og strålebehandling og vi har fået at vide at prognosen for ham hedder 1-2 år. Han er på sygedagpenge. Han har en forsikring der dækker tab af erhvervsevne men kun hvis han bliver tilkendt førtidspension.

Er han berettiget til førtidspension og vil en udbetaling for tab af erhvervsevne blive modregnet i en eventuel førtidspension?

Svar: 

Kære spørger 

Det er vanskeligt for mig at svare på, om din mand er berettiget til førtidspension, men umiddelbart tænker jeg, at det godt kan være en mulighed. 

Når han er på sygedagpenge, skal kommunen efter 22 uger vurdere, om disse kan forlænges. Hvis han aktuelt har en livstruende alvorlig sygdom, hvilket jeg vurderer, han har, skal sygedagpengene forlænges ubegrænset. I sådanne tilfælde sidestiller nogle pensionsselskaber det med tilkendelse af førtidspension og udbetaler derfor også forsikring for tab af erhvervsevne. Hvis det er tilfældet, er det at foretrække fremfor førtidspension, da der ikke må modregnes i sygedagpengene. 

Hvis betingelsen for udbetaling er førtidspension, vil han blive modregnet i den del af forsikringen der ligger over 138.000 kr. Samtidig vil hans pension være mindre, da han er gift og derfor kun får 85% af pensionssatsen. Dog kan der godt være en fordel ved at overgå til førtidspension, da han jo samtidig får et beløb oveni. 

Som du kan se, er der flere ting, der skal undersøges og beregnes, før man kan svare endegyldigt på, hvad der er bedst for ham. Jeg vil råde jer til at søge hjælp hos pensionsselskabet, som formentlig kan hjælpe hermed. 

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at vende tilbage til mig.

Bedste hilsner 

Bente Toth Mouritzen 
Socialrådgiver 

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Bente Toth Mouritzen er tilknyttet HjernetumorForeningen og svarer på spørgsmål om dine rettigheder som patient eller pårørende. 

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen.

Send dit spørgsmål til vores eksperter