Hvorfor har jeg 2 år efter operationen ikke udviklet epilepsi, når de sagde, risikoen var stor for det?

07-01-2021

Spørgsmål:

Jeg har et oligodendrongliom. Jeg fik af vide, at der var en stor risiko for epilepsi efter operation. Hvad er årsagen til, at jeg 2 år efter ikke har udviklet epilepsi?

Mig bekendt kan man leve meget lang tid med et oligo - er det set på danske patienter, at de efter 20 år ikke er kommet tilbage? Og i så fald, hos hvor stor en procentdel?

Svar:

Som du selv skriver, var der ved din operation stor risiko for udvikling af epilepsi. Det betyder jo samtidig, at det ikke var givet, at du ville få epilepsi efter operationen. Du har således blot været heldig, at det ikke skete. Det er desværre ingen garanti for, at det ikke kan ske på et tidspunkt, hvis tumoren begynder at vokse.

Du skriver, at du er blevet opereret for et oligodendrogliom og nu ønsker at vide, om der hos danske patienter er set eksempler på, at folk har gået 20 år uden tilbagefald, og i givet fald hvor mange det er set hos. Dette kan jeg ikke svare dig på.

I et internationalt studie fra 2016 gik der i gennemsnit 5,2 år fra behandling af et grad 2 oligodendrogliom, til det begyndte at vokse. Dette er dog gennemsnitsværdier, og det siger derfor ikke noget, om der er enkelte, der har gået i 20 år uden tegn på vækst. Det er der formentlig, men det er, som du kan se, ikke det mest almindelige.

Mvh
Bo Halle, neurokirurg

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer

 
Tilmelding nyhedsbrev

HjernetumorForeningens nyhedsbrev udsendes 4 - 6 gange om året. Vi skriver om livet med en hjernetumor, beretter om ny forskning og nye behandlingstiltag samt informerer om foreningens kurser, netværksgrupper og øvrige aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig