Er det helt umuligt at se væk fra kørselsforbud idet jeg gerne vil helt ud af min medicin?
Neurolog Janne Friedrich fra HjernetumorForeningens ekspertpanel har svaret på dette spørgsmål
Neurolog Janne Friedrich fra HjernetumorForeningens ekspertpanel har svaret på dette spørgsmål
Hej. Jeg fik i forbindelse med u’s. og diagnosticering af mit meningeom nogle føleforstyrrelser, nedsat kraft mm. i min venstre side. Vi taler om hurtigt forbigående lateraliserede udfald med march uden påvirkning af min bevidsthed. Blev sat i kepprabehandling og har efter operationen og strålebehandling fortsat behandlingen med keppra.
Nu er jeg trappet ned til 1/3 i dosis, idet jeg slet ikke har mærket nogen anfald siden operationen i 22. Jeg vil spørge om det er helt umuligt at se væk fra kørselsforbud idet jeg gerne vil helt ud af medicinen. Jeg tror nemlig ikke jeg har epilepsi mere her efter operationen, men min neurolog fastholder at jeg skal ha kørselsforbud ved helt ophør. Det gør at jeg holder mig tilbage med at slutte noget medicin, som jeg helst vil undvære. Hvordan gør jeg?
Tak for spørgsmålet. Der er faktisk mange patienter der stiller spørgsmål angående meningeomer og kørekort. Vi har for kort tid siden haft et lignende spørgsmål og jeg vil genbruge noget af svaret:
Det er ikke sjældent at det er et krampetilfælde der medfører diagnosen af et meningeom. Da der er store risiko for flere anfald ved en strukturel forandring i hjernen, opstartes typisk medicinsk behandling for epilepsi.
Når meningeomet er fjernet og kontrol skanninger viser at den ikke er vokset igen, kan der overvejes om epilepsimedicin kan trappes ud.
Beslutningen er ikke nemt. Hver hjerneoperation efterlader arvæv, der i sig selv kan udløse epileptisk anfald. Derfor vil risikoen altid være forhøjet og der bør foretages en nøje vurdering af fordele og ulemper. Lang anfaldsfrihed er generelt et godt tegn, men kan også bare være tegn på at epilepsimedicinen virker. Det er også et godt tegn at du allerede er trappet ned til 1/3 del af dosis – uden jeg kender den præcise dosis.
Når lægen skal afgøre om eller hvor længe der skal gives kørselsforbud, bliver det gjort efter retningslinjer fra Styrelsen for Patientsikkerheds ” Vejledning om helbredskrav til kørekort”. Denne vejledning er offentlig tilgængeligt via internet.
I denne vejledning er der anført:
”Under en lægekontrolleret udtrapning af anfaldsforebyggende behandling bør lægen udstede kørselsforbud i udtrapningsperioden og i mindst seks måneder efter afslutning af behandlingen (seponeringen)”
Det bliver derfor – trods dine milde anfald- svært at bortse fra kørselsforbudstop af behandlingen.
Du har altid mulighed at åbne en såkaldt ”kørekortsag” via borgerservice i din kommune, så vil sagen blive revurderet. Hvis du vil se hvordan forløbet af en kørekortsag forgår har øjenforeningen en meget læsevenlig forklaring: Sådan forløber en kørekortsag | Øjenforeningen (ojenforeningen.dk)
I de allerfleste tilfælde vil der dog blive holdt fast i kørselsforbud.
For medlemmer
Er du medlem af HjernetumorForeningen, kan du spørge vores tilknyttede eksperter om sygdommen.
Send dit spørgsmålDer findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.