Hvad er den forventede levetid, når man har fået konstateret glioblastom, og hele tumoren er fjernet ved operationen?
Kræftlæge Søren Møller fra HjernetumorForeningens ekspertpanel har svaret på dette spørgsmål.
Kræftlæge Søren Møller fra HjernetumorForeningens ekspertpanel har svaret på dette spørgsmål.
Når man har fået konstateret glioblastom efter en operation, hvor hele tumoren egentlig er fjernet, hvad er så den forventet levetid?
Det skal siges, at vi fik at vide, at det er en type af glioblastom, som er modtagelig overfor kemo eller noget i den stil.
Den forventede levetid med glioblastom er uhyre svær at spå om – ja faktisk umulig. Man kan kun udtale sig om, hvordan det i gennemsnit ville gå, hvis man forestillede sig 100 patienter med helt ens karakteristika.
Men alligevel er det en kendsgerning, at enhver patient har en række såkaldt prognostiske karakteristika, også kaldet prognostiske faktorer. En god prognostisk faktor er for eksempel, om det har været muligt at fjerne al synlig tumor ved operation. En patient, som har fået fjernet hele den synlige del af tumor vil i gennemsnit have en bedre prognose end en lignende patient, hvor tumoren ikke kunne opereres ud.
De fire faktorer, som har særlig stor betydning for den gennemsnitlige prognose med sygdommen glioblastom er:
Men selv hvis man kender disse fire faktorer, er der variationer i prognosen, som nævnt ovenfor. Så lægen kan slet ikke sige noget med sikkerhed. Desuden skal man som pårørende huske, at det bør være patienten selv, der bestemmer niveauet af information, særligt når snakken falder på den slags ret tunge emner.
Mvh
Søren
Kræftlæge
For medlemmer
Er du medlem af HjernetumorForeningen, kan du spørge vores tilknyttede eksperter om sygdommen.
Send dit spørgsmålDer findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.