Hvad er mulighederne for laserbehandling ved glioblastom?

01-03-2022

Spørgsmål:

Jeg har en gliobastom, som jeg fik opereret i 2019. Jeg fik standardbehandlingen efterfulgt af immunterapi, da tumoren begyndte at vokse igen. Immunterapien stoppede væksten i tumoren, men efter godt et år fik jeg voldsomme bivirkninger i form af diarre. Jeg er nu afsluttet hos onkologerne, og er nu kun hos neurologerne.

Jeg har læst om en ny laserteknik, man anvender på rigshospitalet. Da jeg ikke har lyst til at blive opereret igen, vil jeg høre, hvordan man kan få vurderet muligheden for dette?

Svar:

På Rigshospitalet er man for nyligt begyndt at tilbyde laserbehandling. Det benyttes primært til kirurgisk epilepsi behandling, men for udvalgte patienter med hjernetumorer, kan det også være en mulighed. Generelt skal tumor være meget lille, for at det er muligt.

For at få vurderet muligheden, skal man henvises til Neurokirurgisk Klinik på Rigshospitalet. Det er ikke fastlagt fra region til region, hvem der skal henvise til denne vurdering. Efter min bedste overbevisning, bør det være den neurokirurgiske eller onkologiske afdeling, hvor behandling i øvrigt skal foregå.

En anden mulighed man kan nævne i tilknytning til gruppen af personer med 1. gangs recidiv af glioblastom er TTF (Tumor Treating Fields). Dette er ikke standardbehandling i Danmark, men tilbydes på alle neurokirurgiske afdelinger, som led i et forsøg. For at kunne indgå i forsøget skal man være egnet til endnu en operation. Man kan læse mere om forsøget her:

https://www.dccc.dk/nyheder/nikola-vil-bekampe-hjernekraft-med-elektricitet-og-huller-i-kraniet/

Mvh.
Bo Halle, overlæge

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer