Hvad sker der hvis min tumor lukker for sinus sagittalis?

03-02-2022

Spørgsmål:

Hej. Jeg har fået fjernet et godartet meningeom i hovedet, der ikke sad i hjernen. Desværre kunne kirurgen ikke fjerne det hele. Der er derfor en lille rest tilbage, som har viklet sig om sinus sagittalis. Jeg har fået at vide, at resten af tumoren kan vokse ind i sinus sagittalis og dermed lukke for åren. Dette er jeg naturligvis rigtig bange for.

Jeg vil derfor gerne vide, hvad man gør, hvis resten af tumoren med tiden lukker for sinus sagittalis. Dør jeg så? Hvad kan man gøre?

Svar:

Et meningeom er, som du også selv skriver en tumor, der ikke sidder i selve hjernen. Den udgår fra hjernehinden, og det er ikke helt sjældent, at en del af meningeomet vokser ind i en såkaldt sinus. Sinus-systemet er en række fraførende blodårer omrking hjernen og lillehjernen, hvoraf den største ligger imellem de to storhjernehalvdele og kaldes sinus sagittalis superior. Det lyder som om det er denne, dit meningeom er vokset ind i.

Hvis dit rest-meningeom fortsætter med at vokse, er det ikke usandsynligt, at det langsomt vil aflukke sinus sagittalis superior. Dette skaber dog meget sjældent problemer, da aflukningen sker så langsomt, at der dannes nye fraførende blodkar ved siden af, der erstatter den aflukkede sinus. Faktisk kan det være en fordel at sinus aflukkes, da det nogle gange kan muliggøre en radikal operation, hvor den del af sinus, som meningeomet er vokset ind i, kan fjernes ved en operation.

Mvh.
Bo Halle, overlæge

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer