Jeg kan have svært ved at sige de ord, som jeg gerne vil sige, skal jeg være bekymret?

26-02-2024

Spørgsmål: 

Jeg har nogle gange om dagen svært ved at få sagt det ord, jeg vil sige. Det er da som om, at ordet er gemt bag en masse andre ord med samme forbogstav.

F.eks hvis jeg vil sige banan, så sker det at jeg må snuble mig igennem at sige f.eks brød, bager eller andre ord med b, inden det endelig lykkes mig at sige banan.

Det er ikke nyopstået, men hvor lang tid det har stået på ved jeg ikke, da jeg har svært ved at huske ting i tid. Skal jeg være bekymret, eller er det relativt normalt?

Svar:

Kære spørger

Det kan lyde meget mærkeligt at ordene sådan gemmer sig bag andre ord, men det er faktisk ikke så sjældent. Man vil oftest ikke kunne forudsige hvornår og hvilke ord man vil mangle.

Man kan forestille sig sproget som et stort bibliotek af ord, som er ordnet efter forskellige kategorier. Så man har f.eks. en kategori for dyr og mad. Det som kan ske, når der er en påvirkning på hjernen, er at reolen vælter og ordene dermed ligger i en bunke på jorden. Derfor kan man komme til at tage et forkerte ord i bunken. Men ofte vil det være et ord tæt på det ord, som man ville sige. Så når du vil sige banan bliver de andre ord med b stadig indenfor kategorien mad og f.eks. ikke beton. Det kan dog også være mere fjerne ord. Det vil afhænge af hvor mange reoler, der er væltet.

Med venlig hilsen
Henriette 

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer