Jeg er meget træt efter behandling for hjernetumor og kan kun arbejde ca. 25-30 timer. Hvem kan hjælpe mig - kommunen eller jobcenteret?

25-08-2021

Spørgsmål:

Hej Bente, 

Jeg fik konstateret en tumor i maj 2016, hvor jeg efterfølgende blev opereret, kemo og stråler og arbejdede igen fuldtid. 

Så i juni 2020 begyndte jeg at få kemo igen til omkring påsken 2021. Men dog kun 15-20 timer. Jeg er kommet i en netværksgruppe ved CSV / Hjernetumorforeningen og har mødtes med en hjernepsykolog. 

Min udfordring er, at jeg er meget træt og tager et hvil ca. 30 minutter hver dag, og min hjernepsykolog har nævnt, jeg skulle regne med det blev ved og efter min test med hende.. 

Min arbejdsgiver bakker 100% op, og jeg havde en god snak om, hvilke muligheder der er i fremtiden og komme op på 25-30 timer i ugen. De undersøger, hvilke de har, og jeg skal undersøge, hvilke jeg har med ny kontrakt osv. 

Min pension i PFA betaler i øjeblikket firmaet for tabt erhvervsevne. Jeg har snakket med dem, men de kunne ikke gøre noget, når jeg arbejder over 18 timer i ugen. 

Så mit spørgsmål er, hvem skal jeg tage fat i - er det jobcenteret eller kommunen? Hvad har andre gjort i samme situation?

På forhånd tak. 

Svar: 

Kære spørger 

Som jeg forstår dig, er du pt. delvis sygemeldt og arbejder 15-20 timer om ugen, men du har en forventning om at komme op på 25-30 timer om ugen.  

Det er de færreste pensionsselskaber, der udbetaler forsikring for tab af erhvervsevne, når man kan arbejde mere end 50%, altså 18,5 time om ugen, som du jo allerede selv har fundet ud af. Reglerne omkring fleksjob er de samme, hvilket betyder, at du ikke kan få tilskud fra kommunen/det offentlige, hvis du arbejder 25-30 timer om ugen. 

Du er nok allerede i kontakt med Jobcentret, som kan rådgive dig yderligere i forbindelse med optrapning af timer til det, du kan klare. Du skal være opmærksom på, at man kigger på din effektive arbejdstid, som jo ikke nødvendigvis er den samme som den tid, du er på arbejdspladsen. Der kan være skånehensyn, f.eks. at du hviler dig eller, at der er opgaver, du ikke længere kan klare pga. din sygdom/behandling. 

Slutteligt vil jeg anbefale, at du beder om at få en §56-erklæring, som betyder, at din arbejdsgiver får refusion fra 1. sygedag, hvis du har fravær pga. behandling, kontrol eller lign.  

Bedste hilsner
Bente Toth Mouritzen, socialrådgiver

Få hjælp fra vores socialrådgiver

Socialrådgiver Bente Toth Mouritzen er tilknyttet HjernetumorForeningen og svarer på spørgsmål om dine rettigheder som patient eller pårørende. 

Send dit spørgsmål til vores socialrådgiver

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen.

Send dit spørgsmål til vores eksperter