Hvordan udvælges patienter til protonstråling?

22-01-2024

Spørgsmål: 

Vil I fortælle mig, hvordan patienter udvælges til proton stråling på Skejby, og hvem der er berettiget til stereo-taktisk stråling?

Svar:

Til spørgeren 

På Dansk Center for Partikelterapi  (DCPT) i Aarhus findes et anlæg til strålebehandling med protoner, dvs. partikler. Stråleterapi med protoner (kaldet protonbestråling) anvendes til veldefinerede typer af hjernetumor. 

Man kan som hjernetumorpatient blive anbefalet at modtage protonbestråling hvis en konkret sammenligning med konventionel strålebehandling (som gives på Rigshospitalet, Århus, Odense og Aalborg) har vist en betydende forskel til fordel for protonbestråling.

De diagnoser, hvor man overvejer protonbestråling, omfatter blandt andet astrocytom grad 2 og 3, oligodendrogliom, visse meningeomer, medulloblastom m.fl. 

Fælles for dem er, at prognosen skal være relativt god og der skal være en relativt lang forventet overlevelse med sygdommen (5 år eller mere). 

Protonbestråling er ikke mere effektivt end den konventionelle behandling (såkaldt fotonbestråling) til at ramme og dræbe tumorceller og til at holde en tumor under kontrol. Men protonerne har andre fysiske egenskaber, som bevirker, at man af og til kan skåne de omkringliggende raske væv i højere grad end med fotoner. Det er dog aldrig givet, at protonbestråling er bedre end fotonbestråling, og derfor beror anbefalingen altid på en konkret vurdering hvor man på computer ’simulerer’ strålefordelingen med hhv. protoner og fotoner og sammenligner, hvor godt det lykkes at skåne områder, som er særligt følsomme for stråler. Der findes nogle klart definerede grænser, som man går frem efter. Men de fysiske egenskaber ved fotoner kan også nogle gange være fordelagtige i den konkrete situation og derfor kan de sammenlignede stråleplaner for praktiske formål være lige gode eller til fordel for fotonerne. I de tilfælde vil man ikke blive tilbudt protonbestrålingen. De sammenlignende stråleplaner (med fotoner og protoner) bliver gennemgået på en national konference, hvor specialister bestående af læger og fysikere fra alle de fire centre er repræsenteret og drøfter den konkrete sag. 

Anbefaling om hvorvidt strålebehandling skal gives på det lokale center eller om man skal henvises til DCPT i Aarhus er desuden baseret på en helhedsvurdering af patienten og en drøftelse med vedkommende. Det kan være en belastning at skulle være bortrejst i 6-7 uger og det kræver en god almentilstand at skulle foretage rejsen og opholdet. For nogle patienter ville forløbet i en anden landsdel kunne komme på tværs af vigtig genoptræning, rehabilitering eller andre forhold på en uhensigtsmæssig måde. Denne helhedsvurdering foretages af den patientansvarlige læge. Man har ikke som patient krav på at blive henvist til DCPT, hvis ikke den patientansvarlige læge har anbefalet det. 

Stereotaktisk stråling er et udtryk, som normalt bruges i relation til fotonterapi og udgør som nævnt standardbehandlingen i mange tilfælde. Udtrykket blev mere brugt førhen, idet al strålebehandling mod hjernen nu om dage kan betragtes som værende 'stereotaktisk'.

Med venlig hilsen
Søren Møller, kræftlæge

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer