Hvorledes forbedrer man bedst sin udtalte hjernetræthed efter meningeom operation?

10-01-2024

Spørgsmål: 

Hvorledes forbedrer man bedst sin udtalte hjernetræthed efter meningeom operation for 6 måneder siden? Hvad er bedst at undgå?

Svar:

Kære spørger

Træthed har ofte stor indvirkning på ens liv, og det kan være uforudsigeligt og variere fra uge til uge. Selvom mange oplever bedring i trætheden over tid, kan det være en hindring for at deltage i aktiviteter og betyde at hverdagen er svær at få til at hænge sammen. Derfor kan jeg godt forstå du ønsker at forbedre det.

Der er mange faktorer, der kan påvirke ens energiniveau, både fysisk, mentalt, socialt og følelsesmæssigt. Derfor kan der heller ikke være et simpelt svar på dit spørgsmål og det vil være individuelt hvordan man bedst håndtere sin træthed. Og det er ikke altid nemt at finde en hensigtsmæssig balance.

Der findes ingen sikker forskningsmæssig viden om specifikke metoder eller behandling, der afhjælper træthed. Men der er flere råd, som mange oplever gavner ift. håndtering af træthed.

Først kan jeg anbefale at du lærer din træthed at kende. Det er forskelligt fra person til person, hvad der tager og giver energi. Nogle får f.eks. energi af motion, andre en tur i naturen eller slappe af i en god stol. Så det kan være gavnligt at blive bevidst om hvad giver og dræner din energi. Derfor kan jeg heller ikke fortælle dig hvilke specifikke ting du skal undgå. Nogle registrerer også over en periode af nogle uger for at blive mere bevidst omkring sin træthed. Som led i dette kan man også have fokus på tidlige tegn på træthed, f.eks. hvad mærker man ½ time før man var helt udkørt. Og selvom man ikke blot kan sove sin træthed væk er regelmæssig søvn ofte godt.

Mange har gavn af energifordeling, så man fordeler energikrævende aktiviteter, når det er muligt. Det kan f.eks. være at man skal til en familiefest en lørdag, og dermed ikke planlægger aktiviteter søndag. Eller at man efter en energikrævende aktivitet ikke også lige skal handle stort ind. Det kræver anden tilrettelæggelse af sin hverdag, men kan være en måde at energien kan blive brugt mest hensigtsmæssigt. Nogle spørger om denne struktur ikke kan blive en spændetrøje, men ofte giver det faktisk en frihed, fordi man er mere bevidst og derved ikke bliver overvældet af trætheden i samme omfang. Men husk at det er ikke farligt at blive træt.

For mange er der også behov for at prioritere aktiviteter, selvom det er svært at acceptere de begrænsninger, som trætheden sætter, og tilpasse sin livsførelse efter den.​ Og husk det ikke kun skal være pligter, der prioriteres, men også ting som gør dig glad og giver energi. Det er en svær balancegang mellem for lidt eller for mange aktiviteter. For megen aktivitet gør en helt udmattet og nogle gange over flere dage. For lidt aktivitet er ej heller godt, for så får man ikke gjort det man gerne vil. Det kræver ofte øvelse at ændre vaner og at ens liv skal prioritere på en anden måde. Mange oplever at jo flere rutiner man får i den nye situation, jo mindre energi skal man bruge herpå.

Husk at indlægge tid til pauser i løbet af din dag. Mange oplever at kunne overkomme mere ved at dele aktiviteter op og med små pauser undervejs. Det kan f.eks. være at lave salat til aftensmad lidt før efterfulgt af en pause, hvorefter man kan gå i gang med resten. Der kan både være små, mellem og lange pauser. En lille pause på 5-10 minutter kan ofte også være gavnligt. En del oplever også at det kan gavne at veksle mellem fysiske og mentale aktiviteter.

Sidst vil jeg nævne at det kan være svært for udenforstående at sætte sig ind i, hvor overvældende trætheden kan være. Derfor kan man også føle sig utilstrækkelig og misforstået. Det kan være gavnligt at tale med dine pårørende og forberede andre, f.eks. i forbindelse med sociale aktiviteter. Måske dine pårørende også har bemærket tidlige tegn på træthed, som du ikke har bemærket. Forhåbentligt kan det betyde at I er sammen om at takle trætheden. 

Med venlig hilsen
Henriette 

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer