Hvad er den forventede levetid for mand på 45 år med diffust astrocytom grad 2?

13-11-2019

Spørgsmål: 

Hej. Hvad er den forventede levetid for mand på 45 år med diffust astrocytum (grad 2)? Tumor måler 3×10 cm og kan ikke fjernes kirurgisk. Patienten er behandlet 1 år med kemo og stråling. Diagnosen blev stillet for 3 år siden.

Svar:

Som spørgeren sikkert ved, er det umuligt for os at forudsige prognosen for enkelte patienter. 

Primært fordi der er ret stor variation i hvordan det går, selv for patienter med samme sygdom og samme prognostiske karakteristika (altså faktorer, der taler for enten en god eller en dårlig prognose). De vigtigste prognostiske karakteristika for denne sygdom er hvor udbredt og stor den er, tilstedværelsen af den såkaldte IDH-1 mutation, om der er neurologiske udfald (ud over epilepsi), og patientens alder (+/-40 år). På den måde lyder det til at den pågældende ligger i den dårligere ende af scalaen for lavgradsgliomer, og tidligere ville man have estimeret en median overlevelse (det tidspunkt, hvor halvdelen af patienterne er døde) på 4-6 år. Men med den relativt nye viden vi har om effekten af kemoterapi givet umiddelbart efter strålebehandlingen, vil man forvente en noget bedre prognose i omegnen af 8 år mediant målt fra starten af strålebehandlingen. Af det følger, at halvdelen ville være døde inden 8 år, mens halvdelen ville leve længere.  

Disse tal er behæftet med ret stor usikkerhed – både fordi det ligger i statistikkens natur og fordi jeg jo i sagens natur ikke ved ret meget om patienten. Jeres behandlende onkolog vil kunne kvalificere debatten yderligere. Vi oplever dog ofte, at det primært er de pårørende, der er interesserede i den slags statistikker. Derfor kan det være en god ide at familien afklarer med patienten om han/hun egentlig ønsker at høre statistikker for overlevelse, for det bør jo altid være patienten, der bestemmer mængden og timingen af informationerne.

Med venlig hilsen
Søren Møller, kræftlæge

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer