Hvordan finder man ud af, om man er i gruppen "recurrent PD-L1-positive GBM"?

03-01-2018

Spørgsmål:

På vegne af min søn ang. pembrolizumab. Hvordan finder man ud af, om man er i gruppen "recurrent PD-L1-positive GBM"? (der er foretaget vævsanalyse på AUH)

Svar:

Som spørgeren sikkert ved, så betyder "recurrent PD-L1-positive GBM" at den pågældende patient lider af glioblastom (grad IV), at der er tilbagefald af sygdommen efter primær behandling (kemo/stråler/kombinationen heraf) og at det ved operationen udtagne tumorvæv ved såkaldt immunhistokemisk farvning viser sig at udtrykke PD-L1. PD-L1 er en forkortelse for 'programmed death ligand 1'.

Det er et molekyle, der findes på overfladen af kræftcellerne ved visse kræftsygdomme (herunder nogle glioblastomer), som kan interagere med immunforsvarets celler og hæmme deres aktivitet. Man mener, at PD-L1 udgør en af de måder, hvorpå kræftcellerne undgår at blive angrebet af immunforsvarets celler. Ved lungekræft og modermærkekræft har behandling med et antistof ( f.eks. pembrolizumab), som blokerer PD-L1, vist sig at være en rimeligt effektiv behandling for en undergruppe af patienterne.

PD-L1 er - med andre ord - muligvis en såkaldt biomarkør, som man håber kan forudsige hvem, der opnår effekt af immunterapi ved glioblastom. Men i skrivende stund er både immunterapi for glioblastomer og biomarkører for effekten heraf, et udviklingsområde. Dvs. der forskes intenst inden for området (også i Danmark) men svarene foreligger ikke endnu. 

Hvis man skulle ønske specielle analyser foretaget på sit tumorvæv (som f.eks. PD-L1, som jeg ikke tror, der undersøges for rutinemæssigt) ville jeg anbefale, at man taler med sin onkolog om det.

Mvh
Søren Møller, kræftlæge

Ord du ikke forstår?

Er du stødt på ord, du ikke forstår, kan du måske finde svar i ordlisten

Spørg vores hjernetumor-eksperter

Er du hjernetumorpatient eller pårørende, kan du spørge HjernetumorForeningens tilknyttede eksperter om sygdommen. 

Send dit spørgsmål til vores eksperter

Hjernetumorer er forskellige

Der findes forskellige typer hjernetumorer, og de behandles forskelligt. Symptomerne afhænger af, hvor tumoren sidder.

Få mere at vide om hjernetumorer